poniedziałek, 23 listopada 2009

Bagietki z cebulą na winie - WP52

Od czasu do czasu staram się uczestniczyć w akcji "Łikendowa Piekarnia". Ostatnia jej edycja to już 52!
Aktualną "przepisiarką" została Ptasia z Cośniecoś. Zaproponowała nam Francuski chleb wiejski na zakwasie i Chleb z cebula na białym winie. Ja skorzystałam z drugiego przepisu, zmieniając tylko "chleb" na "bagietki". Mąż zachwycony smakiem stwierdził, że to jeden z lepszych wypieków chlebowych jakie jadł. W jego ustach, to spory komplement :-)


Przepis podaję za Ptasią, gdyż robiłam dokładnie z niego:

Składniki:

- 500g mąki pszennej (chlebowej lub mieszanki 1:1 zwykłej i chlebowej),
- 15 g świeżych lub 1,5 łyżeczki drożdży instant, (u mnie były świeże),
- ok. 150ml (patrz przepis) białego wina,
- 130-150ml letniej wody,
- 2 łyżki masła,
- 2 małe cebule,
- 1,5 łyżeczki soli.

Stopić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Wlać na patelnię 1/4 szklanki (ok. 60 ml - 4 łyżki) białego wina. Odcedzić cebulkę od płynu, ten ostatni zachować. Lekko wystudzić.

Odcedzony płyn winno-cebulowy dopełnić białym winem do 150ml. Wymieszać mąkę z solą i drożdżami, pomału dodać wino i wodę, stale mieszając. Proponuję zacząć od 130 ml wody, gdyż zauważyłam, że cebula później także oddaje wilgoć i musiałam podsypywać mąką podczas wyrabiania; zawsze można dodać odrobinę wody później. Na koniec dodać cebulę. Wyrobić krótko ciasto, by wszystkie składniki się połączyły. Przykryć, odstawić na 10 min. Po tym czasie wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie miękkie i sprężyste (ok. 10-15 minut), nie powinno się kleić. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, odstawić do wyrastania na ok. 1,5 h (w 1/2 czasu wyrastania chleb odgazować i złożyć).

Po czasie wyrastania ciasto odgazować, podzielić na 2 części i uformować. Odstawić do wyrastania - do podwojenia objętości - na ok. 35-45 minut.

Przed pieczeniem ciasto naciąć. Piec w 230 st. C, w naparowanym piekarniku, 20-25 minut (aż chleb będzie głuchy od spodu).

Related Posts with Thumbnails